söndag 6 februari 2011

Lykopen (Malin)

Lykopen

Lykopen är en fytokemikalie med hög antioxiderande effekt. Det är ett rött färgämne som tillhör gruppen karotenoider och som finns i bland annat tomat och vattenmelon.

Råa grönsaker och frukter är generellt sett nyttigare än tillagade då de nyttiga ämnena kan försvinna vid tillagningen. Detta gäller för de flesta fytokemikalier utom för lykopen som frigör mer av de hälsosamma ämnena vid upphettning.

Enligt forskare så minskar tomatsås riskerna för cancer mer än färska tomater. Tomatsås eller tomatpuré innehåller nästan 13 gånger så mycket lykopen som motsvarande mängd rå tomat. Därför är det bra att dagligen få ett intag av både råa och tillagade frukter och grönsaker.

Det här är ju jävligt intressant och omkullkastar det jag tidigare trott. Har alltid trott att rått är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar