tisdag 25 januari 2011

dumma sanningen

Nu har jag tänkt igen. På det här:

Dieter fungerar inte, i de allra flesta fall. Här är länken till en bra artikel: Dieting does not work
Ett sammandrag av artikeln, som ju är på engelska, vilket alla inte gillar att läsa, följer här:

Inledningsvis kan man tappa 5-10 procent av sin vikt på vilken diet som helst, men sedan kommer kilona tillbaka. Majoriteten av alla bantare återfår sin forna vikt eller går upp mer än så. Hållbar viktnedgång återfanns bara i en minoritet av de undersökta fallen. Dieter leder alltså inte till hållbar viktnedgång eller positiva hälsoaspekter, säger Traci Mann, UCLA associate professor of psychology och undersökningsledare.




Forskarna frågade sig vad som händer med människor som bantar i det långa loppet. Skulle det ha varit bättre för dem att inte banta alls? Efter att ha analyserat varenda studie som följde människor i 2-5 år kom de fram till att de flesta skulle ha mått bättre av att inte gå på någon diet alls. Deras vikt var i slutändan densamma, och de skulle ha sluppit slitningarna på kroppen som man får av att gå ner i vikt och sedan gå upp den igen.

Så om dieter inte funkar, vad ska man göra?

Att äta måttligt är bra för alla, och det är även regelbunden motion, säger Mann. Denna studie undersökte dock inte om motion är vad som krävs för en bra och hållbar viktnedgång.

En annan artikel om varför dieter inte fungerar: Varför de inte funkar

Det kan ju vara värt att tänka på, särskilt när man för hundrade gången hör någon gammalt benrangel säga: --"Amen det är väl bara att banta om det är så jobbigt att vara tjock?"


2 kommentarer:

  1. Jag har väl sagt det till dig?
    Varje gång du bantar sänks ämnesomsättningen och det krävs mindre energi för att du ska lägga på dig igen när du slutar med dieten-för en diet är något tillfälligt.
    Ät vad du vill(nästan) och motionera regelbundet!!! <3
    Ge inte upp för att det inte finns någon "diet" som passar dig,fortsätt att jobba på! Puss

    SvaraRadera
  2. Ät mindre, träna mer! Förändra dina vanor. Jag tror det är enda sättet. Sedan att det är svettigt/jobbigt/konstigt att lägga om hela sin livsstil är ju en annan sak. Klart att det GÅR! :D

    SvaraRadera